De Noaber makelaardij

Herken schade aan de houten constructie door houtworm

Geplaatst op

Wanneer je een nieuwe woning op het oog hebt, dan zul je deze ook goed willen inspecteren. Het is natuurlijk niet mogelijk om achter elke vent te kijken hoe de constructie in elkaar steekt. Als je de woning echter al hebt gekocht, en je bent van plan om verschillende verbouwwerkzaamheden uit te gaan voeren, dan is dit een perfecte kans om te kijken of er schade is aan de houten constructie door houtworm. In deze blog geven we je een aantal zaken waar je op moet letten bij het opsporen van houtworm die de houten constructie van je woning in gevaar kan brengen. 

Zoeken naar de houtworm

De houtworm zelf zul je niet heel erg snel gaan zien. In tegenstelling tot wat de naam doet ze geweren, is het beestje niet echt een worm. Het is namelijk de larve van diverse soorten kevers. Deze larven eten het hout en zullen, wanneer ze volwassen zijn het hout verlaten. Omdat het larven zijn en geen wormen, zijn ze bijzonder moeilijk te spotten. Ze zijn namelijk vrij klein! Ze zijn maar een paar millimeter lang en wit gekleurd. Dat is in een houten constructie een best goede schutkleur! Daarnaast zijn de larven veelal in het hout te vinden in plaats van daarbuiten. Je kunt de houtwormen ook vinden door goed te luisteren naar het hout. Die larven maken namelijk en zeker kloppend of tikkend geluid. Voor een visuele inspectie kun je het beste op zoek gaan naar de kleine gaatjes in het hout. 

Twee soorten gaatjes door houtworm

Als je nu wat gaatjes in het hout hebt gevonden, dan kan het zijn dat je direct contact op wilt nemen met een specialist. Voordat je echter deze stap neemt, is het belangrijk om te controleren of de houtwormen er nog steeds zitten, of dat het hier gaat om de gaatjes van een eerdere infectie. Je kunt het herkennen aan het type gaatjes wat je in het hout ziet. Zijn de gaatjes donker en groot, dan zijn dit waarschijnlijk uitgangsgaatjes. Via deze weg verlaten de volgroeide houtwormen het hout. Zijn de gaatjes echter klein en licht, dan zal het hier een nieuwe kolonie kunnen betreffen. Neem in dat geval direct contact op met Bescon: specialist in houtworm bestrijden

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over het kopen en verkopen van woningen? Lees dan zeker onze informatieve blogs. We houden je graag op de hoogte!

Contactgegevens

Via info @ denoabermakelaardij.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden