De Noaber makelaardij

Zonwering: de voor- en nadelen van rolluiken

Geplaatst op

Als je echt een schaduwrijk wilt hebben in je huis of appartement, dan kun je rolluiken installeren voor de ramen. Aankoop en montage zijn complex, maar een rolluik biedt meer voordelen dan alleen zonwering.

Er zijn drie soorten rolluiken:

Bovenliggende rolluiken: Hier wordt de rolluikkast boven het raam geplaatst en samengebouwd.

Aan de voorkant van het raam zitten de rolluiken. De kast is onzichtbaar in de muur geïntegreerd of als blikvanger op de gevel.

De ingebouwde rolluiken worden in het metselwerk boven het raam ingebouwd, vrijwel uitsluitend bij nieuwbouw.

Hoe dan ook, rolluiken kunnen veel meer dan alleen maar bescherming bieden tegen de zon. Het zijn echte allrounders in huis. We laten je de voor- en nadelen van rolluiken zien en wat ze kosten.

Voordelen van rolluiken

Rolluiken zijn stabiel en strak, dus het begint. Maar er is nog veel meer.

Rolluiken houden je schaduwrijk en koel…

Rolluiken in lichte kleuren reflecteren de zonnestralen, zodat ze niet eens de ruit raken. Dit houdt de kamer lekker schaduwrijk en wordt minder warm. Dit bespaart de kosten voor ventilatoren of airco’s.

In de winter blijft de warmte binnen

Als het buiten koud is, sluit je ’s avonds de “luiken” – of als je er niet bent. Zo wordt voorkomen dat de kou van buiten naar binnen komt en gaat de kostbare verwarmingsenergie niet verloren. PVC-rolluiken zorgen vaak voor een betere warmte-isolatie dan aluminium varianten.

Rolluiken als privacyschermen

Met name in de slaapkamer kunnen rolluiken ook als privacyschermen worden gebruikt. Extra privacy of zonwering in de slaapkamer zoals gordijnen, plisségordijnen, jaloezieën of rolgordijnen zijn niet nodig.

Goede bescherming tegen slecht weer

Rolluiken bieden een stevige barrière tegen zware stormen en hagel of slagregen.

Rolluiken maken het leven moeilijk voor inbrekers

Veiligheidsrolluiken (van hoogwaardig aluminium of staal) beschermen tegen ongenode gasten. 

Geluid en muggen blijven buiten

Er is nog meer dat niet van buitenaf moet komen. Bijvoorbeeld geluid dat wordt afgeschermd door een rolluik. Gelukkig zijn er rolluiken met een geïntegreerd insectengaas.

Rolluiken versterken de look van de gevel

In moderne huizen met ramen van de vloer tot het plafond worden rolluiken een belangrijk designelement. Ze zijn verkrijgbaar in talloze kleuren. Je kunt ervoor kiezen om de tank in een andere kleur te bestellen dan de doos of de geleiderails.

Gemakkelijk te gebruiken

Trek aan de riem, dat werkt ook. Het is leuker met een buismotor die het werk doet. Ook met een radiografische afstandsbediening vanaf de bank of vanuit een andere kamer is deze te bedienen. Dankzij Smart Home kun je de rolluiken via het internet bedienen met je smartphone of tablet. Zo kun je het doen lijken of je thuis bent, terwijl je op vakantie bent. Ook kun je de zonneschermen koppelen aan een weermeter, zo spelen ze in op het veranderende weer. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Meer weten over het kopen en verkopen van woningen? Lees dan zeker onze informatieve blogs. We houden je graag op de hoogte!

Contactgegevens

Via info @ denoabermakelaardij.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden